Вести и настани

Студенти по новинарство ангажирани за иднината на медиумите

04.04.2024
Група студенти на Правниот факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје, учесници во регионалниот студентски проект „Медиа 2040“, деновиве имаа можност да се запознаат подетално со работата и целите на Советот за етика во… Повеќе... “Студенти по новинарство ангажирани за иднината на медиумите”

Говорот на омраза во медиумите: ЛГБТ+ заедницата под напад

01.04.2024
  Порастот на поднесени жалби за говор на омраза во медиумите и на социјалните мрежи  може да укажува на две тенденции – или дека се зголемува свеста кај граѓаните да пријавуваат говор на омраза и дискриминација во медиумите, во Комис… Повеќе... “Говорот на омраза во медиумите: ЛГБТ+ заедницата под напад”

Уривањето на темелите на новинарската професија низ призмaта на Комисијата за жалби при СЕММ

07.03.2024
Точноста не подразбира само пласирање факти што се точни или проверени, а новинарите не се само „трансмитери“ кои цврсто се држат до правилото да одговорат на петте новинарски прашања. Земјата е една од тие во кои објавувањето на непровер… Повеќе... “Уривањето на темелите на новинарската професија низ призмaта на Комисијата за жалби при СЕММ”

Јавен повик за најдобри новинарски стории на тема „Факти и дезинформации за човековата околина“

05.03.2024
Советот за етика во медиумите (СЕММ), во соработка со УНЕСКО, во рамки на проектот „Градење доверба во медиумите во Југо-источна Европа: поддршка за новинарството како јавно добро“, објавува повик за најдобри новинарски стории на тем… Повеќе... “Јавен повик за најдобри новинарски стории на тема „Факти и дезинформации за човековата околина“”

Политички консензус за медиумска корупција

24.02.2024
Професионалните новинарски здруженија и граѓанските организации од медиумскиот сектор во Македонија одново го изразуваат своето противење на обидите за враќање на државното рекламирање во медиумите, пред изборите, во скратена пос… Повеќе... “Политички консензус за медиумска корупција”

Граѓаните можат да реагираат за однесувањето во онлајн просторот за време на изборите

15.02.2024
Со распишувањето на Парламентарните и Претседателските избори, започна и периодот на постапување на Координативното тело за следење на почитувањето на Кодексот за однесување во онлајн просторот за време на изборни процеси и референд… Повеќе... “Граѓаните можат да реагираат за однесувањето во онлајн просторот за време на изборите”

Регионалните и локални медиуми против политички и бизнис условувања

05.02.2024
Регионалните и локални медиуми ги притискаат финансиски и кадровски проблеми, што директно се одразува на квалитетот на содржините, истакнуваат неколкумина сопственици и уредници на медиуми во Струмица и околните градови.  Во разг… Повеќе... “Регионалните и локални медиуми против политички и бизнис условувања”

Повик за обучувачи за потребите на проектот: Зајакнување на отпорноста на медиумите против дезинформациите во Северна Македонија

11.01.2024
Повик за обучувачи за потребите на проектот: Зајакнување на отпорноста на медиумите против дезинформациите во Северна Македонија Вовед Целта на проектот што СЕММ го спроведува со поддршка на Амбасадата на САД во Скопје-програма за гра… Повеќе... “Повик за обучувачи за потребите на проектот: Зајакнување на отпорноста на медиумите против дезинформациите во Северна Македонија”

Леунора Калиќи нов Претседател на Управниот одбор на СЕММ

22.06.2023
Леунора Калиќи е избрана за нов претседател на Управниот одбор на Советот за етика во медиумите на Македонија. Таа е новинарка во Вториот програмски сервис на МРТ, со повеќе од две децениско работно искуство.  Леунора беше предложена и д… Повеќе... “Леунора Калиќи нов Претседател на Управниот одбор на СЕММ”
Scroll to Top