Соопштенија

Ризик од злоупотреба на јавни пари во онлајн просторот за време на изборите

08.03.2024
За да се спречи злоупотреба на јавни средства од страна на фантомски медиуми и да се избегне дезинформирање на граѓаните за изборниот процес, бараме итно да се направат измени во Законот за медиуми, за создавање регистар на онлајн медиуми… Повеќе... “Ризик од злоупотреба на јавни пари во онлајн просторот за време на изборите”

Регионална средба за заштита на етичкото новинарство

25.11.2023
Членови на Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите во Македонија учествуваа на регионалниот состанок на саморегулаторните тела од Југоисточна Европа што се одржа во Белград на 20 и 21 ноември 2023 година, под покровителств… Повеќе... “Регионална средба за заштита на етичкото новинарство”

Советот за етика во медиумите на Македонија најостро го осудува вербалниот напад од директорот на топланата Скопје Север кон новинарката на МКД.мк

26.11.2022
Советот за етика во медиумите на Македонија најостро го осудува безобразниот и дрзок вербален напад од директорот на топланата Скопје Север, Куштрим Рамадани кон новинарката на МКД.мк, Катерина Додевска.   Пцовките, навредите,… Повеќе... “Советот за етика во медиумите на Македонија најостро го осудува вербалниот напад од директорот на топланата Скопје Север кон новинарката на МКД.мк”

Советот за етика во медиумите на Македонија остро реагира за невнимателното и неетичко известување на медиумите околу самоубиство на ученик во скопската гимназија Корчагин.

06.09.2022
СЕММ ги потсетува своите членки и сите медиуми на професионалните препораки кои строго дефинираат кога и како смее да се известува за вакви трагедии.

Стигматизирачки и омаловажувачки пристап на Апасиев кон новинарите

20.07.2022
Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го осудуваат непристојниот и груб однос на пратеникот Димитар Апасиев кон новинарите, служејќи се со стигматизирачки и дискриминаторен г… Повеќе... “Стигматизирачки и омаловажувачки пристап на Апасиев кон новинарите”

Корупција во онлајн медиумите има, потребна е активна саморегулација, но и институционално почитување на Регистарот со онлајн медиуми (promedia.mk)

01.06.2022
ПРОЕКТ: ПОДДРШКА НА СЛОБОДАТА НА ИЗРАЗУВАЊЕ ВО МЕДИУМИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Не смее да се повтори грешката со платените кампањи во приватни медиуми

13.07.2022
Деновиве во собранието циркулира проблематичен предлог за измена на медиумските закони преку кој се брише активната забрана за владино рекламирање во приватните медиуми и истовремено се предвидуваат огромни суми за радиодифузерите… Повеќе... “Не смее да се повтори грешката со платените кампањи во приватни медиуми”

ЗНМ и СЕММ: Владата со народни пари фаворизира одредени медиуми

24.05.2022

Новинарите од Североисточниот регион согласни за унапредување на етичката рамка и за независно новинарство

25.03.2022
Датум на средба/настан: 25.03.2022 Тема/наслов на настанот: Дискусија за етичката рамка Регион: Североисточен плански регион Новинарите од Североисточниот регион согласни за унапредување на етичката рамка и за независно новинар… Повеќе... “Новинарите од Североисточниот регион согласни за унапредување на етичката рамка и за независно новинарство”
Scroll to Top