м.г

Извештаи од редовното Собрание на СЕММ за 2019-та година (одржано на 30.10.2020 година)

10.11.2020
Извештај за работа на Комисијата за жалби за 2019 година Извештај на Надзорниот одбор на СЕММ за 2019 година Наративен извештај за активностите и резултатите на СЕММ во 2019 година Поради пандемијата на коронавирусот и наметнатите рестр… Повеќе... “Извештаи од редовното Собрание на СЕММ за 2019-та година (одржано на 30.10.2020 година)”

Дебата на СЕММ: Соработка за ефективно адресирање на проблемот со говорот на омраза и дискриминацијата во медиумите

24.11.2020
„Mеѓусекторката соработка на Советот за етика во медиумите со сите важни чинители за адресирање на проблемот со говорот на омраза и дискриминацијата е од клучно значење во неговото искоренување“, истакна извршната директорка на СЕММ М… Повеќе... “Дебата на СЕММ: Соработка за ефективно адресирање на проблемот со говорот на омраза и дискриминацијата во медиумите”

Поврзување меѓу СЕММ, АААВМУ и НП и реакцијата на говорот на омраза во медиумите

23.11.2020

Поврзување меѓу СЕММ, АААВМУ и НП и реакцијата на говорот на омраза во медиумите

Казни, ама и медиумско описменување против говорот на омраза

26.11.2020
автор: м-р Дејан Андонов, стручњак за медиуми и комуникации Онлајн просторот и социјалните медиуми станаа централни места кадешто младите луѓе истражуваат нови идеи, го изразуваат својот идентитет и учествуваат во поширокото… Повеќе... “Казни, ама и медиумско описменување против говорот на омраза”

СЕММ, АВМУ и Народниот правобранител мора да имаат меѓусебна синергија за искоренување на говорот на омраза и дискриминацијата

23.11.2020
автор: Зоран Фиданоски, новинар, член на Советот на АВМУ   Постојат мноштво дефиниции и научни објаснувања за тоа што е синергијата, што претставува и какви се нејзиното значење и вредност. Сублимирано во неколку збора, таа е енерг… Повеќе... “СЕММ, АВМУ и Народниот правобранител мора да имаат меѓусебна синергија за искоренување на говорот на омраза и дискриминацијата”

ЗНМ, ССНМ и СЕММ: МВР и ОЈО да го санкционираат говорот на омраза кон новинари

17.11.2020
Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Советот за етика во медиумите (СЕММ) најостро го осудува говорот на омраза на кој бевме сведоци изминативе неколку дена прот… Повеќе... “ЗНМ, ССНМ и СЕММ: МВР и ОЈО да го санкционираат говорот на омраза кон новинари”

СЕММ, ЗНМ, ССНМ и МИМ: осуда за говорот на омраза на социјалните мрежи по објавениот текст на „Лидер“

13.11.2020
Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Здружението на новинарите (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ) го осудуваат говорот на омраза против тимот… Повеќе... “СЕММ, ЗНМ, ССНМ и МИМ: осуда за говорот на омраза на социјалните мрежи по објавениот текст на „Лидер“”

Кога институциите ќе стивнат – говорот на омраза доминира

23.11.2020
автор: Драган Секуловски, извршен директор на ЗНМ Граѓанските организации кои работат на промоција на човековите права, како и оние во медиумскиот сектор редовно иницираат јавни дебати за опасноста од говорот на омраза и последиците к… Повеќе... “Кога институциите ќе стивнат – говорот на омраза доминира”
Scroll to Top