м.г

Информации, пропаганда, лажни вести: Како етичките стандарди и советите за етика може да помогнат за подобро информирање на граѓаните?

18.10.2022
Лаги, манипулации, искривување на фактите, спинови, па дури и сензационалистички претставувања на работите, пропаганди се топ теми кои длабински го окупираат медиумскиот простор. Целта на лажната вест е да ја замени издржаната, пров… Повеќе... “Информации, пропаганда, лажни вести: Како етичките стандарди и советите за етика може да помогнат за подобро информирање на граѓаните?”

Новинарската етика настрада меѓу првите во Ерата на инфлуенсерите

12.10.2022
Највредните тајни на новинарската работа не се учеа на факултет, туку отсекогаш во „огнот“ на редакциите, во кои имаше и од кого да се учи. Новинарската работа бараше одреден сет од предиспозиции, талент и вештини. Како што шарлатанствот… Повеќе... “Новинарската етика настрада меѓу првите во Ерата на инфлуенсерите”

Општеството да се бори за повеќе медиумска саморегулација

21.10.2022
Покрај регулацијата како модел за односите меѓу медиумите и општеството (државата, институциите, политиката, бизнисот, маркетингот итн), многу е важен моделот на саморегулација. Овој модел е многу значаен за димензијата на етиката… Повеќе... “Општеството да се бори за повеќе медиумска саморегулација”

Како етичките стандарди и советите за етика може да помогнат за подобро информирање на граѓаните?

07.10.2022
Од појавата на новинарството како јавно добро до денес, неговата улога е непроменета. Професионалното новинарство во која било форма – вест, извештај, репортажа, анализа или истражување, има иста цел, а тоа е пренесување на точни, навр… Повеќе... “Како етичките стандарди и советите за етика може да помогнат за подобро информирање на граѓаните?”

СЕММ се претстави на Фестивалот на граѓански организации

02.10.2022
СЕММ учествуваше на овогодинешното 5-то по ред издание на Фестивалот на граѓански организации, што се одржа во Скопје на 25-ти септември. Над 110 граѓански организации и социјални претпријатија учествуваа на Фестивалот, чија главна т… Повеќе... “СЕММ се претстави на Фестивалот на граѓански организации”

Точната и проверена информација ќе го победи кликбејт новинарството

12.10.2022
Тешката финансиска состојба во која се најдоа редакциите при трансформацијата и прилагодувањето на интернет, доведоа до огромен пат на релеватноста во информирањето, претворање на медиумите во таблоиди и дистрибутери на голем број д… Повеќе... “Точната и проверена информација ќе го победи кликбејт новинарството”

ЗОШТО САМОРЕГУЛАЦИЈАТА СТАНУВА ВАЖНА АЛАТКА ЗА ОДБРАНА НА ДЕМОКРАТСКИТЕ ВРЕДНОСТИ?

11.10.2022
Појавата на Интернетот во 90-тите години од минатиот век ги подели масовните медиумите во две поголеми групи: традиционални, – радио, телевизија, печатени медиуми, – и нови медиуми. Интернетот како платформа донесе динамична медиумс… Повеќе... “ЗОШТО САМОРЕГУЛАЦИЈАТА СТАНУВА ВАЖНА АЛАТКА ЗА ОДБРАНА НА ДЕМОКРАТСКИТЕ ВРЕДНОСТИ?”

Етичките стандарди, за советите за етика и за помошта за подобро информирање на граѓаните

Секоја професија, вклучително и новинарската, регулирана e со одредени етички кодекси кои служат за регулирање на општествената дејност и заштита на основните човекови права и слободи. Новинарската професија се заснова на работа со л… Повеќе... “Етичките стандарди, за советите за етика и за помошта за подобро информирање на граѓаните”

Најголеми прекршувања на Кодексот забележани во онлајн медиумите

30.10.2022
Во текот на првите шест месеци од 2022 година се забележани најголеми прекршувања на Кодексот на новинарите во онлајн сферата, тренд кој продолжува од лани. Ова го покажа анализата на Советот за етика во медиумите на Македонија, во која се… Повеќе... “Најголеми прекршувања на Кодексот забележани во онлајн медиумите”
Scroll to Top