• Соопштение на Советот за етика во медиумите 18.06.2018

  Соопштение на Советот за етика во медиумите 18.06.2018

  Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) со загриженост реагира на зачестените случаи на ширење шпекулации, еднострано известување и невистини преку некои медиуми, особено во контекст на сегашната политичка ситуација и по потпишувањето на договорот за името со Република Грција. Повеќе
 • Отворен ден на Советот за етика во медиумите на Македонија – „Саморегулација во медиумите низ соработка и партнерство“

  Отворен ден на Советот за етика во медиумите на Македонија – „Саморегулација во медиумите низ соработка и партнерство“

  Отворен ден на Советот за етика во медиумите на Македонија – „Саморегулација во медиумите низ соработка и партнерство“ Повеќе
 • Отворен ден на Советот за етика во медиумите на Македонија „Саморегулација во медиумите низ соработка и партнерство“

  Отворен ден на Советот за етика во медиумите на Македонија „Саморегулација во медиумите низ соработка и партнерство“

  На 31 мај, во Public Room, Скопје Повеќе
 • Во најновиот извештај на Европска комисија за напредокот на РМ, цитирани наодите на Советот за етика:

  Во најновиот извештај на Европска комисија за напредокот на РМ, цитирани наодите на Советот за етика:

  „Политичката поларизација се одразува во онлајн медиумите, каде што се забележува говор на омраза и прекршување на стандардите во Етичкиот кодекс. Според СЕММ, повеќето нарушувања, вклучувајќи лажни вести и непрофесионално етичко известување, се случуваат во онлајн просторот....“ Повеќе
 • Реакција од СЕММ – 13.04.2018

  Реакција од СЕММ – 13.04.2018

  Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) реагира на неоснованата критика на министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност Роберт Поповски околу ажурноста на Советот во обработката на поднесена претставка од неговиот Кабинет за содржина објавена на Интернет порталот ДоказМ.мк. Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Инфографик - статистички преглед на работењето на Комисијата за жалби

СЕММ

Советот за етика во медиумите во Македонија (СЕММ) е невладина, неполитичка и непрофитна организација која, по принципот на слободна волја, ги здружува своите членови заради остварување на целите и дејностите утврдени со Статутот на организацијата и со општите принципи на мисијата и визијата на СЕММ. Советот за етика во медиумите во Македонија (СЕММ) е невладина, неполитичка и непрофитна организација која, по принципот на слободна волја, ги здружува своите членови заради остварување на целите и дејностите утврдени со Статутот на организацијата и со општите принципи на мисијата и визијата на СЕММ.

Повеќе

Во најновиот извештај на Европска комисија за напредокот на РМ, цитирани наодите на Советот за етика:

„Политичката поларизација се одразува во онлајн медиумите, каде што се забележува говор на омраза и прекршување на стандардите во Етичкиот кодекс. Според СЕММ, повеќето нарушувања, вклучувајќи лажни вести и непрофесионално етичко известување, се случуваат во онлајн просторот....“.
Повеќе
Правилник за работа на Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија

Членови на комисијата

 • Мирче Адамчевски +

  Претседател на комисијата
  adamcevski@semm.mk
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Фото галерија