ЗНМ, ССНМ, СЕММ: Затворањето руски медиуми не е вистински начин за борба против дезинформациите

Како што наведе генералниот секретар на Европската федерација на новинари, Ricardo Gutiérrez „затворањето на еден медиум не ни се чини како најдобар начин за борба против дезинформации и пропаганда“.  

„Овој чин на цензура може да има целосно контрапродуктивен ефект кај оние кои ги следат овие медиуми. Подобро е според нас да се спречи дезинформацијата на пропагандистичките медиуми преку изложување на нивните погрешни факти или лошиот квалитет на нивното новинарство, преку докажување на отсуството на нивната финансиска и оперативна независност, преку укажување дека се во служба на владините интереси и дека го презираат јавниот интерес“, додава Европската федерација на новинари. 

unnamed 2unnamed

Scroll to Top