м.г

Ревизорски извештај СЕММ – 01.12.2014 – 30.11.2015

22.01.2016
Ревизорски извештај СЕММ – 01.12.2014 – 30.11.2015

Извештаи од редовното годишно Собрание на СЕММ (27 мај 2015 година)

12.01.2016
Извештај за материјално финансиското работење на СЕММ јануари-мај 2015 Извештај за активностите на Комисијата за жалби 2014-2015 Извештај за активностите на СЕММ јануари-мај 2015

Повелба за етичко известување за изборите

27.01.2016
Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) до медиумите испрати предлог-текст на Повелба за етичко известување за изборите. Со Повелбата се согласија поголем број медиуми, а СЕММ апелира за нејзино разгледување и прифаќање и од… Повеќе... “Повелба за етичко известување за изборите”

Уредниците за говорот на омраза во медиумите

23.01.2016
 

Препораки од тркалезната маса посветена на улогата и влијанието на уредниците во превенирање на говорот на омраза и дискриминацијата во медиумите

21.01.2016
Од дискусијата помеѓу  присутните произлегоа следниве заклучоци и препораки:   -Да се соработува меѓу регулаторното и саморегулаторното тело, особено во взаемното искористување на ресурсите во справувањето со сл… Повеќе... “Препораки од тркалезната маса посветена на улогата и влијанието на уредниците во превенирање на говорот на омраза и дискриминацијата во медиумите”

Национална конференција за новинарската етика и медиумските вредности во специфични околности и за време на избори

12.01.2016
Етичко известување и перспективите на медиумската саморегулација, (не)избалансираноста во новинарското известување, етиката во онлајн медиумите, медиумското покривање на изборите и улогата во изборниот процес, беа главните тем… Повеќе... “Национална конференција за новинарската етика и медиумските вредности во специфични околности и за време на избори”

Работилница за Советот на честа на ЗНМ и Комисијата за жалби на СЕММ со експерт од Велика Британија

Во периодот 19ти-21ви ноември 2015 година, Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) во соработка со Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) ја организираше работилницата„Професионалност и етика во медиумите и инклузив… Повеќе... “Работилница за Советот на честа на ЗНМ и Комисијата за жалби на СЕММ со експерт од Велика Британија”

Зголемување на видливоста на советите за печат за корисниците на медиумите

Советот за печат во Босна и Херцеговина, организираше широка кампања со медиумите кои припаѓаат на советот за печат, за да ги поттикне редовно да објавуваат на нивните веб страни или во нивните печатени изданија информацииза читателите… Повеќе... “Зголемување на видливоста на советите за печат за корисниците на медиумите”

Печатење и дистрибуција на примероци од Кодексот за етика

УНЕСКО го финансираше печатењето на 5000 примероци од новото издание на Кодексот за етика на српските новинари. Кодексот беше широко дистрибуиран за време на првиот медиумски саем во Белград, од 28 октомври до 1 ноември 2015 година.
Scroll to Top