м.г

Национална конференција: „Новинарска етика и медиумски вредности во специфични околности и за време на избори”

12.11.2015
Македонскиот институт за медиуми и Советот за етика во медиумите, во соработка со УНЕСКО и со Делегацијата на Европската Унија, на 10 ноември организираат национална конференција на тема „Новинарска етика и медиумски вредности во спец… Повеќе... “Национална конференција: „Новинарска етика и медиумски вредности во специфични околности и за време на избори””

Интервју со Мартин Хакерби: Новинарите честопати се фокусираат на детали за политичките збиднувања, игнорирајќи ја пошироката слика

08.11.2015
Која е суштинската улога на новинарите за време на избори? Што е пресудно за објективно и професионално информирање на граѓаните во текот на изборниот процес? Каква е улогата на саморегулаторните тела за обезбедување избалансирано и пр… Повеќе... “Интервју со Мартин Хакерби: Новинарите честопати се фокусираат на детали за политичките збиднувања, игнорирајќи ја пошироката слика”

Адамчевски: Мнозинството медиуми се однесуваат игнорантски кон жалбената постапка во СЕММ, но сигурно не им е сеедно

Да се зборува за саморегулацијата во едно општество без демократски капацитети е тешко. Но, мора да се зборува. Во Босна и Херцеговина се водеше војна. Медиумите беа воени хушкачи, новинарите исто. И ако тие имаа храброст да се погледнат в… Повеќе... “Адамчевски: Мнозинството медиуми се однесуваат игнорантски кон жалбената постапка во СЕММ, но сигурно не им е сеедно”

Катерина Блажевска: Колективната одбрана на професионалните стандарди може да биде ефикасна само ако се темели и на нивна индивидуална одбрана

02.11.2015
„Секој новинар треба да се преиспита дали и колку ги почитува професионалните стандарди, дали е совладан од цензура или од автоцензура, дали новинарската слобода му е подјармена од економската неслобода, односно на зависноста од плата… Повеќе... “Катерина Блажевска: Колективната одбрана на професионалните стандарди може да биде ефикасна само ако се темели и на нивна индивидуална одбрана”

СЕММ организира дебата на Универзитетот на ЈИЕ во Тетово – 11.11.2015

12.11.2015
Советот за етика во медиумите на Македонија  на 11 ноември (среда), со почеток во 11 часот, на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово го организира настанот “Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите – досегашни и… Повеќе... “СЕММ организира дебата на Универзитетот на ЈИЕ во Тетово – 11.11.2015”
Scroll to Top