Билјана Георгиевска

Извршна директорка на Советот за етика во медиумите на Македонија.

Новинарка со преку три-децениско искуство во повеќе домашни и меѓународни медиуми. Од 1996 до 2011 има работено како дописник и продуцент во Македонската редакција на Светскиот сервис на БиБиСИ, во Скопје и Лондон. Како новинар и уредник има искуство во печатени медиуми, радио и телевизија, меѓу кои: „Нова Македонија“, МРТ-Радио Скопје -Втора програма, НоМа- радио, ТВ21, ТВ Клан Македонија, „Предизвици“-Фондација Фридрих Еберт. Георгиевска има учествувано на бројни обуки и проекти за унапредување на професионалното новинарство, за промоција на медиумска писменост, етика во медиумите, борба против дезинформации и лажни вести. Учесник е во ад-хок групи за промоција на европските вредности во Северна Македонија, добрососедство и надминување на билатералните спорови во регионот. Има дипломирано на Катедрата за компаративна книжевност на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје. Од април 2023 е на позицијата Извршна директорка на Советот за етика во медиумите на Македонија.

Scroll to Top