Njoftimе

Guidelines on inclusive media reporting during Covid 19 Page 01

SHKUP, 5 mars 2021- Me qëllim rritjen e standardeve profesionale të mediave në internet (online), Misioni i OSBE-së në Shkup mbështeti Këshillin për Etikë në Media (KEMM) në zhvillimin e udhëzimeve për raportim etik të mediave online, të cilat u promovuan sot në Shkup.

Udhëzimet, të hartuara pas një konsultimi të gjerë me komunitetin e medias në Maqedoninë e Veriut, do të ndihmojnë në zhvillimin e një sistemi solid dhe të besueshëm të vetë-rregullimit të mediave në internet, si dhe në përforcimin e raportimit të pavarur, profesional dhe të përgjegjshëm në internet.

SSNM ZNM MIM SEMM

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM), Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve Mediatik (SPGPM), Instituti Maqedonas i Mediave (IMM) dhe Këshilli për Etikë në Mediat (KEMM) reagojnë ndaj njoftimit të Qeverisë për kthimin e praktikës së fushatave mediatike të paguara me para publike në mediat private.

Shoqata e Gazetarëve (SHGM), Këshilli për Etikë në Media në Maqedoni (KEMM), Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punonjësve Mediatik (SSNM) dhe Instituti Maqedonas i Mediave (IMM) e dënojnë gjuhën e urrejtjes kundër ekipit të Organizatës Joqeveritare “Metamorfozis” e që përhapet intensivisht në rrjetet sociale, pas publikimit të një artikulli në portalin “Lider” me titull “(FOTO) këta janë personat që fshijnë përmbajtje nga Facebook në Maqedoni”.  

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM) dënojnë me forcë rastet e shkeljes së heshtjes zgjedhore nga disa media në internet gjatë ditës së djeshme, që paraqet një komprometim serioz i procesit zgjedhor.

Këshilli i Etikës në Media (KEMM) sot, përmes një paraqitje me video në Facebook, shpalli shpërblimet e konkursit për shkrimet-kronikat më të mira gazetareske lidhur me raportimin për pandeminë e koronavirusit (COVID-19), sfidat dhe pasojat nga ajo.

Këshilli i etikës në media (KEM) vazhdon të reagojë ndaj rasteve të shpeshtuara të raportimit joetik dhe joprofesional, veçanërisht për përhapjen e spekulimeve te disa media lidhur me pendeminë e koronavirusit. Raportimi i njëanshëm dhe spekulativ në këto kushte mund  edhe më tepër të shtojë shqetësimin e panikun dhe të nxisë sjellje joracionale te qytetarët.

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM), Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve Mediatik (SPGPM) dhe Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (CMEM) besojnë se qeveria duhet të përmbahet nga zgjidhjet e nxituara dhe jo të menduara mirë në fushën e mediave, veçanërisht në periudhën parazgjedhore.

Këshilli i Etikës në Media (KEM) me brengosje reagon ndaj rasteve të shpeshtuara të raportimit joetik dhe joprofesional, veçanërisht ndaj përhapjes së spekulimeve në disa media lidhur me pandeminë e virusit korona, që në mënyrë plotësuese mund të ndikojë ndaj rritjes së mëtejme të brengosjes dhe shqetësimit tek opinioni, i bazuar në informacione të pasakta dhe sensacionalizëm.

Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM) dhe Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) përkujtojnë mediat se vazhdon procedura për hyrjen në Regjistrin e online mediave profesionale (Promedia.mk).

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM), në interes të informimit më të mirë të publikut dhe gazetarëve dhe punonjësve mediatik të sigurt gjatë kryerjes së detyrave të tyre të përditshme profesionale, përgatitën doracak me titull: “Udhëzime për raportim të sigurt dhe profesional mbi koronavirusin (COVID-19)”

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM) informojnë se ueb-faqja www.promedia.mk në të cilën janë në dispozicion të dhënat për online mediat profesionale prej sot është vënë në funksion dhe është e hapur për publikun. Për momentin Regjistrin e përbëjnë 101 online media që publikojnë përmbajtje në disa gjuhë të ndryshme.

SHGM dhe KEMM dënojnë sjelljen e ministres Mizrahi ndaj A1on

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM) reagojnë ndaj qëndrimit injorant të Ministres teknike të Punës dhe Politikës Sociale, Rashela Mizrahi, ndaj reporterëve të A1on. Ministrja ka dërguar demant tek redaksioni, plot akuza dhe shpifje për tekstin me titull: “Mizrahi emëroi këshilltaren e Gruevskit si shef të kabinetit të saj”, publikuar nga mediumi A1on.

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM) sot prezantuan Regjistrin e online mediave profesionale, i cili është i përbërë pothuajse 70 portale.

Attachments:
Download this file (Tabela-Regjistrohu.doc)Tabela-Regjistrohu

Ftesë për mediat

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë dhe Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni, më 18 nëntor (e mërkurë), me fillim në ora 11:00, në Shtëpinë Evropiane në Shkup (ish EU info-qendra) organizojnë konferencë për shtyp në të cilën publiku do të mund të informohet më mirë për rezultatet nga krijimi i Regjistrit të online mediave profesionale. Oda Ekonomike e Maqedonisë gjithashtu ndihmoi procesin e krijimit të këtij regjistri. 

Këshilli i Etikës në Mediat e Maqedonisë (KEMM), më 29 tetor (të martën), me fillim në orën 11:00, në Universitetin e Evropës Juglindore (Salla për konferenca në Rektoratin e UEJL) në Tetovë, organizon debat në temën “Vetërregullimi në mediat – situata, sfida dhe mundësi”.

Si pjesë e përpjekjeve për mbrojtje dhe promovim të gazetarisë profesionale, Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM), në bashkëpunim me Shoqatën e Gazetarëve të Maqedonisë, informon se është duke u zbatuar procedura për rinovimin dhe përditësimin e anëtarësisë së online mediave në trupin vetërregullues. Procedura është duke u zhvilluar sipas kritereve të pajtuara mes KEMM dhe SHGM duke ndjekur praktikën e shoqërive të zhvilluara demokratike dhe Këshillit të Evropës, të cilët rregullisht konsultojnë bashkësinë gazetareske dhe mediatike dhe mund të ato mund të shihen në këtë hallkë: https://www.semm.mk/chlenstvo/pravila-za-chlenstvo.

Slika 1

„Mbështetja dhe afirmimi i arsimimit mediatik është mundësi e mirë që bashkërisht të dërgojmë porosi se opinioni na është veçanërisht i rëndësishëm në dhënien e përgjigjes për informimin e gazetarëve. Përfshirja e qytetarëve është veçanërisht e rëndësishme në “demistifikimin” e praktikave të gazetarëve dhe investimet në në përmirësimin e profesionalizmit në punën e mediave si pjesë e mënyrave të kthimit të besimit në profesionin”., tha Marina Tuneva, drejtore ekzekutive e Këshillit të Etikës në Mediat e Maqedonisë (KEMM), në konferencën për media në të cilën organizata – anëtare të Rrjetit Maqedonas për Arsimim Mediatik i paralajmërua Ditët e Arsimimit Mediatik 2019.

nova semm

„Vetërregullimi është përpjekje e fortë e profesionistëve mediatik që të mirëmbajnë dialogun me opinionin. Procesi i etablimit të vetërregullimit është i gjatë, por rezultatet nga ai janë gazetari më cilësore, integritet i mbrojtur i mediave, informacione cilësore për qytetarët, lirim nga ndikimet e qendrave të fuqisë dhe mbrojtje të lirisë së shprehjes”, tha Marina Tuneva, drejtore ekzekutive e KEMM-it, në debatin e sotëm të KEMM-it në Prilep.

Deklarata e djeshme e kryeministrit Zoran Zaev se nuk do të lejojë që një gazetar kryelartë të përmbysë Qeverinë nga pushteti, KEMM-i e vlerëson si të pahijshme dhe joadekuate nga një bartës i postit publik.

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Këshilli për Etikën në Media të Maqedonisë (KEMM) dënojnë postimin e pahijshëm të gazetares së Radio Televizionit të Maqedonisë Marija Kotovska në Facebook, që përmban thirrje për mobilizim gjatë kremtimit të Ilindenit në Meçkin Kamen.