Соопштенија

Здружението на новинари на Македонија, Синдикатот на новинари и медиумски работници и Советот за етика во медиумите на Македонија се приклучуваат кон ставот на Европската федерација на новинари(European Federation of Journalists - EFJ) дека затворање на руски медиуми или препорака за прекин на нивно емитување може да биде контрапродуктивно и дека не е вистински начин за борба против дезинформациите и пропагандата.  

Како што наведе генералниот секретар на Европската федерација на новинари, Ricardo Gutiérrez „затворањето на еден медиум не ни се чини како најдобар начин за борба против дезинформации и пропаганда“.  

„Овој чин на цензура може да има целосно контрапродуктивен ефект кај оние кои ги следат овие медиуми. Подобро е според нас да се спречи дезинформацијата на пропагандистичките медиуми преку изложување на нивните погрешни факти или лошиот квалитет на нивното новинарство, преку докажување на отсуството на нивната финансиска и оперативна независност, преку укажување дека се во служба на владините интереси и дека го презираат јавниот интерес“, додава Европската федерација на новинари. 

unnamed 1unnamed 2unnamed

Совет за етика во медиумите на Македонија