Соопштенија

Покана до медиумите

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), на 18 ноември (среда), со почеток во 11:00 часот, во Европската куќа во Скопје (поранешен ЕУ инфоцентар) организираат прес-конференција на која јавноста ќе ја информираат за резултатите од креирањето регистер на професионални онлајн медиуми. Кон процесот за креирање на регистерот се приклучи и Стопанската комора на Македонија.

znm semm1

Постапката се одвиваше според критериумите усогласени меѓу СЕММ и ЗНМ по примери од практиката во развиените демократски општества и Советот на Европа, а беше консултирана и новинарската, медиумската и бизнис заедницата во државата. Целта на соработката со Стопанската комора е преку изработката на регистерот да се олесни пристапот до реклами на бизнис заедницата во професионални онлајн медиуми, наспроти оние кои не ги исполнуваат критериумите за членство и редовно ги прекршуваат етичките стандарди.

Се очекува регистарот на професионални онлајн медиуми да ѝ помогне и на јавноста полесно да препознае кои медиуми ги исполнуваат наведените критериуми и се придржуваат до стандардите на етичкото известување при своето работење.

На настанот се поканети и претставници на меѓународната заедница во државата.

 

Совет за етика во медиумите на Македонија