Вести

Оваа активност е поддржана во рамки на проектот финансиран од ЕУ и УНЕСКО „Градење доверба во медиумите на Југоисточна Европа и Турција“.

into vid

2018 11 28 091349

Денеска, Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), организира дебата на тема “Саморегулацијата во медиумите, интересот на јавноста и граѓанска вклученост“, во хотел Милениум во Охрид со почеток во 11 часот.

„Политичката поларизација се одразува во онлајн медиумите, каде што се забележува говор на омраза и прекршување на стандардите во Етичкиот кодекс. Според СЕММ, повеќето нарушувања, вклучувајќи лажни вести и непрофесионално етичко известување, се случуваат во онлајн просторот....“

Управен одбор:

1. Катерина Синадиновска, Капитал – Претседател на УО
2. Младен Чадиковски, ТВ 24 – Потпретседател на УО
3. Маја Јовановска, Истражувачка репортерска лабораторија
4. Семи Мехмети, Алмакос 
5. Меваип Абдиу, ТВ Коха
6. Анета Андонова, МТВ 
7. Фатљуме Дервиши, ТВ Алсат - М

Надзорен одбор:

1. Александра Митевска, Независен.мк
2. Горан Трпеновски, СДК.мк
3. Петре Димитров, Е-магазин
4. Амир Кадриу, Радио Вати

nastan 05 12 2017

„Јавноста постојано реагира на случаите на непрофесионално известување. И тоа е добро. Тоа значи дека граѓаните се’ повеќе ги препознаваат матриците на пропагандно и мисионерско известување. Досега до СЕММ се пријавени над 220 случаи не неетичко информирање“, рече извршната директорка на Советот Марина Тунева, на денешната дебата во Тетово.

veles 16 11 2017

„Медиумите, изборите и улогата на саморегулација“ е тема на дебатата што Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) ја организираше на 15 ноември, во Општина Велес.

Советот за етика во медиумите на денешната прес-конференција ги соопшти наградите од конкурсот за најдобри новинарски стории од сферата на општествено – социјалниот живот, со фокус на унапредувањето на човековите права и промовирањето на правата на социјално ранливите и маргинализирани групи.

logo cmem 001

Ние, новинарите, уредниците и раководството на медиумите, почитувајќи го правото на јавноста да биде објективно, вистинито и навремено информирана и имајќи целосна одговорност и свесност за улогата на медиумите околу претстојните парламентарни избори во државата, ја прифаќаме оваа Повелба и сме согласни дека во работата на нашите медиуми ќе се почитуваат следниве принципи:

21728686 1478775162169916 4422843270880038498 o

Македонската информативна агенција донесе одлука во наредните три месеци, до завршување на локалните избори, интернет порталите да добијат можност бесплатно да ги пренесуваат информациите на МИА.

Денес, 13.09.2017 година, во 11 часот, во Клуб на новинари, директорот на МИА - Драган Антоновски, претседателот на ЗНМ - Насер Селмани и извршниот директор на СЕММ - Марина Тунева, ќе одржат прес-конференција на која најавуваат свој придонес за професионално и етичко известување за претстојниот изборен процес во РМ.