Вести

Teofil2автор: Теофил Блажевски

Борбата против лажните вести бара обединување на медиумската заедница

Заедничко дејствување на медиумските организации и експерти за краткорочни и долгорочни ефекти од борбата против лажните вести и друго неетичко информирање на јавноста е нужност

Кога во Скопје имаше голем број жртви од поплавата предизвикана од невремето што го зафати пред четири години, во 2016 –тата, проблемот со лажните вести во медиумите во земјата не беше многу видлив, ниту квантитативно, ниту квалитативно. Тој проблем и кога се појавуваше видливо дотогаш се однесуваше најмногу на политичкото битисување и на тогашната војна меѓу власта и опозицијата за излез од тешката политичка криза, која практично започна уште во декември 2012-тата година.

DSC 3688rавтор: Мартин Петровски

По почетокот на глобалната криза која настана поради пандемијата, редакциите на медиумите, како во светот, така и во државата се соочија со бројни предизвици. Со оглед на брзината на ширење на КОВИД-19, раководството на медиумите се најде исправено пред предизвикот да носи одлуки за тоа како да се одржи работењето на редакцијата чија работа, примарно, се заснова на контакт со луѓе, дури и во услови кога експертите за јавно здравје и владините претставници наметнуваа социјална изолација.

Претставници на професионалните медиумски и новинарски организации во државата, студенти по комуникации, претставници на граѓанскиот сектор и новинари учествуваа на дебатата што се реализира на 27 август 2020 година.

УНЕСКО ја поздрави иницијативата на Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) за наградување на професоналните заложби на новинарите во известувањето за здравствената криза и нејзините предизвици

Интервју со Дафне Коен, Секретар на Советот за етика во медиумите, Холандија

Интервју со Питер Кнапен, генерален секретар и Омбудсман во фламанскиот Совет за етика во медиумите, Белгија

Пренос во живо од седницата на Комисијата за жалби

Медиумите мора добрo да ги проверат своите информации и извори, a новинарите треба да прават разлика меѓу фактите и мислењата, меѓу веста и коментарот. Исто така, треба да внимаваат и на речникот и термините што ги користат.

Претседателката на СЕММ во интервју за МРТ зборува за Регистарот на професионални медиуми и значењето што тој треба да го има во борбата за професионализација на интернет просторот, но и за останатите тековни активности на СЕММ и мисијата на саморегулацијата.

“Медиумска саморегулација – резултати, предизвици, перспективи” е тема на дебатата што денеска ја организираше Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), во Битола.