Вести

„Говорот на омраза, дискриминацијата и исклучувањето на гласот и перспективите на маргинализираните групи е сериозен проблем, а медиумите имаат исклучително важна улога во известувањето за различностите и градењето вистинско инклузивно општество“, истакна Илона Казарјан, раководителка на Отсекот за комуникации и односи со медиумите на Мисијата на ОБСЕ во Скопје на работилницата „Инклузивно известување за различностите во медиумите во време на Ковид-19“. На настанот, којшто го организираше Советот за етика во медиумите, во соработка со Мисијата на ОБСЕ, учествуваа новинари од регионалните и локалните медиуми и претставници на медиумските и новинарските здруженија и организации.

2204 1

Во рамки на проектот „ЕУ поддршка за владеење на правото – подобрување на медиумската етика“, Советот за етика во медиумите (СЕММ), Здружението на новинари (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) работат на подготовка на координативен механизам за набљудување на заканите против новинарите и медиумските работници.

unnamed 1unnamed 2unnamed

DIZAJNIRANO ISTRAZUVANJE Page 01Проектот „Промовирање инклузивност и почитување на човековите права во медиумите во Северна Македонија“ стави силен фокус врз подигнување на свеста и подобрување на знаењето и вештините околу потребата за справување со дискриминацијата, дезинформациите и говорот на омраза во медиумите Повеќе од 120 претставници од медиуми, граѓански организации, државни институции, како и граѓани учествуваа на четирите дебати и двете обуки организирани во рамките на проектот. Дискутираа за релевантноста на саморегулацијата и инклузивноста во медиумската сфера и за пристапите со кои можат заеднички да ја поддржат борбата против дискриминацијата. На обуките, пак, ги осознаа пристапите за препознавање на дискриминаторски и говор на омраза во медиумите, како и за градење стратегии за ефективно дејствување против ваквите практики. Со проектот беше поддржано и издавањето на публикацијата „Говор на омраза, меѓународна и национална правна рамка, со посебен осврт на медиумите“, која претставува анализа на политиките за заштита и спречување од дискриминација и за регулирање на медиумската сфера.

Омразата и негативните чувства се резултат на сè поголемиот пад на професионалните стандарди

adamceАвтор: Мирче Адамчевски, претседател на Комисијата за жалби при СЕММ

Говорот на омраза, дискриминацијата и дезинформациите, последниве години, станаа обележје  на новинарството кај нас. Претежно ги има во онлајн медиумите, но не се исклучени и во некои електронски и печатени медиуми.

Последиците од ваквото новинарство се околу нас. Доволно е да се видат коментарите во онлајн медиумите или контактните емисии на телевизиите и радијата. Се дезинформира, се дискриминира, се поттикнува  агресија. И сè тоа под превезот на слобода на изразување. Како никој да не е загрижен за она што се случува под објавен текст. Исто така, многу тенка е линијата која новинарите-водители им ја оставаат на гледачите и слушателите, кои лесно можат да ја преминат и да ги нарушат правилата и нормите.

fullМедиумите и граѓанскиот сектор се клучни актери во процесите на превенција и справување со феномените како што се дискриминацијата, дезинформациите и говорот на омраза, кои во изминатата година беа во пораст во јавната сфера во Северна Македонија. Медиумите се еден од актерите кои имаат голема одговорност во однос на заштита на публиката од дискриминација и говор на омраза, како и во пресретнувањето на дезинформациите кои водат кон создавање на овие појави.

dragan sekulovskiАвтор: Драган Секуловски, извршен директор на Здружението на новинари на Македонија

Аксиомата дека „кажаниот збор може да убие“ не можела да се побие во филозофската дебата во историјата, а од денешен аспект, земајќи го предвид информацискиот прогрес и глобализацијата, ризикот од злоупотребата на слободата на изразување и нарушување на безбедноста на луѓето е поголем од кога било. Прашањето во денешно време кое се наметнува е дали кажаниот збор може да убие повеќе отколку во минатото?

IMG 20201029 185448Автор: Арта Тахири, уредник на вести и на емисијата „Патот кон“ на телевизија Алсат М

Говорот на омраза е присутен не само во онлајн медиумите, или популарно кажано порталите, интернет просторот и социјалните мрежи, туку и на телевизија, радио, во пишаните медиуми, во политичките говори и други јавни обраќања, на јавните собири - митинзи, протести и на спортските натпревари.

Youthforum portrait NH 10Автор: Моника Аксентиевска, Институт за комуникациски студии

Социјалните мрежи го сменија начинот на кој се информираме овозможувајќи ни брз и едноставен пристап до информации. Исто така, ни дадоа и платформа за слободно изразување и поттикнување социјални промени. Од друга страна, пак, слободата секој да биде креатор на содржини ги откри некои од негативните страни на социјалните мрежи, како ширењето дезинформации и говор на омраза, онлајн малтретирање, измами итн.

Овие појави станаа уште поизразени за време на пандемијата со ковид-19. Како се ширеше коронавирусот, така на социјалните мрежи се ширеа теории на заговор, гласини, дезинформации и говор на омраза. Ова е особено поразително, бидејќи можноста која ја даваат социјалните мрежи за поврзување на различни луѓе во онлајн заедници кои ќе промовираат прифаќање на различностите, заедништво и инклузијата се злоупотребува за креирање ксенофобична средина, ширење паника и страв.

Плодна дискусија и разновидна дебата во која беше направен вистински пресек и приказ на тоа како се претставени ранливите категории во македонското општество и со какви предизвици се соочуваат тие за да си го изборат заслуженото место во него. Затоа што секој човек е еднаков со другиот, и тие не треба постојано да го докажуваат тоа.

Вака накусо, со неколку зборови, може да се каже резимето на работилницата насловена како “Против стереотипи и дискриминација со инкулузивно медиумско известување“, организирана од Советот за етика во медиумите во Македонија – СЕММ, на која повеќе релеватни познавачи на статусот на ранливите категории говореа првенствено како тие се претставени во јавноста од медиумите и како воопшто јавноста ги перцепира нив, низ призмата на медиумското известување.

erdem.ademАвтор: Ердем Ахмет, новинар, член на Комисијата за жалби на СЕММ

„Не прави им го на другите тоа што не сакаш тебе да ти го прават“. Доколку медиумите би ја следеле оваа мудра мисла на Конфучиј ќе немаше содржини со говор на омраза, предрасуди, дискриминаторен говор и стереотипи поврзани со различностите. Ќе имаше дебата и несогласувања како и сега, но ќе се внимаваше на зборовите.  Ќе се почитуваа различностите. Вака како што сега стојат работите никој не е сигурен дека нема да биде вербално нападнат само поради етничката припадност, род, старост, раса, религија, попреченост, сексуална орентација, политичко убедување….

vesna ivanovska ilievska 1Автор: Весна Ивановска-Илиевска, новинарка

За изложбите на ликовната уметница Афердита Кики имам напишано повеќе најави, сите објавени на страницата за култура во весникот „Дневник“, каде работев 17 години. Отсекогаш ми се допаѓаа нејзините дела. Но, ете, никако не се погоди момент да се сретнеме и да поразговараме за нејзиното творештво. Се сретнавме случајно, на доделување на некои награди. Одамна немав сретнато личност со толку впечатлива енергија. Силна, но бескрајно питома. Како да ја познавав цел живот. Патериците одвај ги забележав.

дандоновавтор: м-р Дејан Андонов, стручњак за медиуми и комуникации

Онлајн просторот и социјалните медиуми станаа централни места кадешто младите луѓе истражуваат нови идеи, го изразуваат својот идентитет и учествуваат во поширокото општество. Но, во исто време, може да бидат злоупотребени од оние кои сакаат да ги користат за омаловажување, навреда и силеџиство. Казнените одредби повеќе не се доволни за да се спречи говорот на омраза, туку се потребни и образовни мерки за решавање на овој општествен проблем.