• СЕММ и ЗНМ: Процесот на зачленување во Регистарот на професионални онлајн медиуми и понатаму е отворен

  СЕММ и ЗНМ: Процесот на зачленување во Регистарот на професионални онлајн медиуми и понатаму е отворен

  Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ги потсетуваат медиумите дека продолжува да биде отворена постапката за зачленување... Прочитај повеќе
 • ЗНМ и СЕММ подготвија насоки за безбедно и професионално известување за коронавирусот

  ЗНМ и СЕММ подготвија насоки за безбедно и професионално известување за коронавирусот

  Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), во интерес на подобро информирана јавност и побезбедни новинари и медиумски работници при извршување на нивните секојдневни професионални обврски ... Прочитај повеќе
 • СЕММ и ЗНМ: Регистарот на професионални онлајн медиуми достапен на www.promedia.mk

  СЕММ и ЗНМ: Регистарот на професионални онлајн медиуми достапен на www.promedia.mk

  Советот за eтика во медиумите на Македонија (СЕММ) и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) информираат дека веб-страницата на која што се достапни податоци за професионалните онлајн медиуми www.promedia.mk Прочитај повеќе
 • Ги осудуваме притисоците врз новинарите

  Ги осудуваме притисоците врз новинарите

  Последниот случај на вознемирување, навреди и онлајн притисоци врз новинарката на Слободен печат, Мирослава Бурнс, од лице вработено во Царинската управа на Македонија Прочитај повеќе
 • Внимателно и одговорно известување околу корона вирусот

  Внимателно и одговорно известување околу корона вирусот

  Во врска со појавата на случај на корона вирус во државата, СЕММ повикува медиумите да се однесуваат професионално и етички и да не придонесуваат во ширењето невистини и создавањето паника кај јавноста Прочитај повеќе
 • Добриот систем на медиумска саморегулација го спречува владиното влијание

  Добриот систем на медиумска саморегулација го спречува владиното влијание

  Интервју со Дафне Коен, Секретар на Советот за етика во медиумите, Холандија Прочитај повеќе
 • Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Министерството за внатрешни работи и Советот за етика во медиумите повикуваат да нема говор на омраза во медиумите

  Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Министерството за внатрешни работи и Советот за етика во медиумите повикуваат да нема говор на омраза во медиумите

  На прес-конференцијата денес во Скопје, Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Министерството за внатрешни работи и Советот за етика во медиумите... Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Инфографик - Статистички преглед на одлуките на Комисијата за жалби за 2019 година

СЕММ

Советот за етика во медиумите во Македонија (СЕММ) е невладина, неполитичка и непрофитна организација која, по принципот на слободна волја, ги здружува своите членови заради остварување на целите и дејностите утврдени со Статутот на организацијата и со општите принципи на мисијата и визијата на СЕММ. Советот за етика во медиумите во Македонија (СЕММ) е невладина, неполитичка и непрофитна организација која, по принципот на слободна волја, ги здружува своите членови заради остварување на целите и дејностите утврдени со Статутот на организацијата и со општите принципи на мисијата и визијата на СЕММ.

Повеќе

Во најновиот извештај на Европска комисија за напредокот на РМ, цитирани наодите на Советот за етика:

„Политичката поларизација се одразува во онлајн медиумите, каде што се забележува говор на омраза и прекршување на стандардите во Етичкиот кодекс. Според СЕММ, повеќето нарушувања, вклучувајќи лажни вести и непрофесионално етичко известување, се случуваат во онлајн просторот....“.
Повеќе
Правилник за работа на Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија

Членови на комисијата

 • Мирче Адамчевски +

  Претседател на комисијата
  adamcevski@semm.mk
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Фото галерија