MMM 8739м-р Дејан Андонов
стручњак за медиуми и комуникации
Институт за комуникациски студии

Од март годинава, пандемијата „Ковид-19“ создаде огромна потреба за вести и ја стави на прв план важноста напрофесионалното новинарство и пристапот до проверени информации. Ширењето на коронавирусот, критичните ситуации во здравствениот систем, заштитните мерки, итните владини политики, штетите од физичката изолација- „Ковид-19“ е тема за која медиумите најинтензивно известуваат. Но, со истата брзина на вирусот се шират имногу невистини преку онлајн порталите и социјалните мрежи кои отежнуваат општеството правилно да реагираи да се справи со пандемијата. Па, пристапот до веродостојни информации стана прашање на живот и смрт. Здравјето на луѓето не зависи само од здравствената заштита, туку и од пристапот до точни информации за заканите од коронавирусот и како да се заштитат себеси, нивното семејство и нивното опкружување. И оваа криза ја покажа потребата од новинарите во општеството, кои имаат клучна улога во обезбедувањето на витални информации за јавноста.

Борбата против лажните вести бара обединување на медиумската заедница

Заедничко дејствување на медиумските организации и експерти за краткорочни и долгорочни ефекти од борбата против лажните вести и друго неетичко информирање на јавноста е нужност

Пишува Теофил Блажевски

Teofil2Кога во Скопје имаше голем број жртви од поплавата предизвикана од невремето што го зафати пред четири години, во 2016 –тата, проблемот со лажните вести во медиумите во земјата не беше многу видлив, ниту квантитативно, ниту квалитативно. Тој проблем и кога се појавуваше видливо дотогаш се однесуваше најмногу на политичкото битисување и на тогашната војна меѓу власта и опозицијата за излез од тешката политичка криза, која практично започна уште во декември 2012-тата година.

Автор: Мартин Петровски

DSC 3688rПо почетокот на глобалната криза која настана поради пандемијата, редакциите на медиумите, како во светот, така и во државата се соочија со бројни предизвици. Со оглед на брзината на ширење на КОВИД-19, раководството на медиумите се најде исправено пред предизвикот да носи одлуки за тоа како да се одржи работењето на редакцијата чија работа, примарно, се заснова на контакт со луѓе, дури и во услови кога експертите за јавно здравје и владините претставници наметнуваа социјална изолација.