Njoftimе

РЕДОВНОТО ГОДИШНО СОБРАНИЕ на Советот за етика во медиумите на Македонија, ќе се одржи на 12 април 2019 година (петок), со почеток во 11 часот, во хотелот “Квинс”, во трговскиот центар “Зебра”, во Скопје.

Këshilli i Etikës në Mediat e Maqedonisë (KEMM) dhe Shoqata e Gazetarëve (SHGM), me rastin e informimit të mediave lidhur me rastet e vetëvrasjes u bëjnë thirrje gazetarëve që t’i respektojnë standardet dhe normat etike dhe të përmbahen nga informimi sensacional. Me këtë rast, përkujtojmë në nenin 7 të Kodeksit të gazetarëve, sipas të cilit “gazetari do të respektojë privatësinë e individit, përveç atëherë kur ajo bie ndesh me interesin publik.

“Vetëqëndrueshmëria e këshillave për etikë – mit ose realitet për rajonin e Ballkanit dhe Turqisë” është temë e konferencës së sotme rajonale që Këshilli për Etikë në Media në Maqedoni (KEMM) e organizoi në Shkup, në prani të pjesëmarrësve nga këshillat për etikë në shtetet fqinje.

Në prag të zgjedhjeve presidenciale, Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM) bën thirrje për përgjegjësi të plotë profesionale në gazetari, promovim të procesit participues politik, qasje të vazhdueshme të opinionit deri te informacionet relevante dhe të besueshme.

Këshilli i Etikës së Mediave në Maqedoni (KEMM) sot organizoi “Ditë të hapur” në Komunën e Gostivarit, në kuadër të së cilës u mbajt seancë e Komisionit për Ankesa me ç’rast u diskutuan ankesa të parashtruara për informim joetik në media.

Këshilli për Etikë në Media të Maqedonisë (KEMM) dënon sjelljen e përfaqësuesit të kryesisë së 1 TV, Bojan Jovanovski ndaj gazetares së Makfaks-it, Meri Jordanovska, lidhur me kritikat e saj për emisionin “Insajder” të emetuar në këtë televizion.

Treguesit për shifrat dhe llojet e parashtresave të dorëzuara në Komisionin për Ankesa të Këshillit për Etikë në Media në Maqedoni (KEMM) gjatë vitit të kaluar tregojnë se standardet etike dhe profesionale të gazetarisë shkelen më së shumti prej mediave onlajn (76,5%), e pastaj prej televizioneve (17,6%), ndërsa prej atyre të shkruara ditore dhe javore (4,4%).

Në konferencën e sotme për shtyp në Qendrën e Informacionit të BE-së, në Shkup, u bë prezantimi i formimit të Rrejti për luftën kundër gjuhës së urrejtjes në media, nismëtar dhe koordinator i të cilit është Këshilli i Etikës së Mediave në Maqedoni ( KEMM).

Këshilli për etikë në media (KEMM), ne bashkëpunim me Misioninn e OSBE-së, nesër (e merkurë) me filim ne orën 10.30 në EU INFO qendrën në Shkup, organizon konferencë për media, për ta informuar opinionin rreth formimit të Rrjetit për luftë kunder gjuhës së urrejtjes në media.

nagrada 2018

Delegacioni i Bashkimit Evropian, në partneritet me Këshillin për Etikë në Mediat, mbrëmë e ndau çmimin “Zhan Mone” për storje më të mirë të gazetarit, si dhe për fotografinë më të mirë reportere dhe amatore.

Nesër, 12 dhjetor 2018, në ora 19:00, në QKM Restorantin e Klubit në Shkup, fituesit e çmimit për artikullin më të mirë për gazetari, fotografinë më të mirë profesionale dhe fotografinë më e mirë amatore për këtë vit, do të shpallen nga Ambasadori Samuel Zhbogar dhe Nadezhda GACE, Kryetare e Nderit e Jurisë Zhan Mone.

slika soop

“Vetërregullimi në media, interesimi i opinionit dhe përfshirja qytetare” është tema e debatit të cilin e organizoi Këshillit për Etikë në Mediat e Maqedonisë (KEMM), sot në Ohër.

Këshilli për Etikë në Mediat në konferencën e sotme për shtyp i shpalli fituesit e çmimeve në konkursin për storje më të mira gazetareske nga fusha e jetës shoqëroro – sociale, me fokus në avancimin e të drejtave të njeriut dhe promovimin e të drejtave të grupeve vulnerabile dhe të margjinalizuara.

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë, Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punonjësve Mediatik dhe Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni dënojnë thirrjet për dhunë të personit Cvetin Çilimanov, i punësuar si gazetar në Agjencinë Informative të Maqedonisë (MIA), i cili dje në Twitter kërkoi nga taksistët maqedonas të përdhunojnë gazetaren Valeri Hopkins kur të hyn në makinat e tyre sepse nuk i pëlqejnë tekstet e saj për gjendjen në Maqedoni.

Të nderuar,

Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM), më 5 tetor (e premte), me fillim në ora 10:30, në EU Info Qendrën në Shkup, do të mbajë konferencë për shtyp. Në këtë ngjarje do të shpallen fituesit e çmimeve për storje më të mira gazetareske nga sfera e jetës shoqërore, me fokus në avancimin e të drejtave të njeriut dhe në promovimin e të drejtave të grupeve të cenueshme sociale dhe grupeve të margjinalizuara të qytetarëve.

Gjatë ngjarjes do të drejtohet edhe shefi i Delegacionit të BE-së, Samuel Zhbogar, ndërsa çmimet do të shpallen nga kryetarja e jurisë Santa Argirova.

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM), Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punonjësve Mediatik (SPGPM), Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM), Instituti i Maqedonisë për Media (IMM) dhe Instituti për Studime të Komunikimeve (ISK) dënojnë mënyrën në të cilën Komisioni Shtetëror Zgjedhor i interpreton ndryshimet dhe plotësimet e Kodit Zgjedhor në lidhje me paraqitjen mediatike për referendumin për emrin.

logoa

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM), Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punonjësve Mediatik (SPGPM) dhe Këshilli për Etikë në Media në Maqedoni (KEMM) janë kundër ndryshimeve dhe plotësimeve të miratuara të Kodit Zgjedhor, të votuara si rezultat i marrëveshjeve politike mes pushtetit dhe opozitës.

logoa

Të ballafaquar me keqpërdorimin e mediave të cilat iu shërbejnë agjendave destruktive të individëve dhe grupeve, Këshilli për Etikë në Mediat në Maqedoni (KEMM), Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punonjësve Mediatik (SPGPM) kërkojnë urgjentisht nga ato të plotësojnë rregullat themelore për punë profesionale, duke përfshirë këtu respektimin e Kodit Etik të Gazetarëve, transparencën në strukturat editoriale dhe të pronësisë, si dhe pranimin e vetërregullimit si mbrojtës i vetëm i lirisë dhe pavarësisë së mediave. Kjo përfshinë edhe nënshkrimin e teksteve nga ana e autorëve, si dhe shënimin e burimeve të informatave kur merren përmbajtje nga mediat tjera.

Këshilli për etikë në mediat në Maqedoni (KEMM) me brengosje reagon në rastet e shpeshtë përmes disa mediave me të cilat përhapen spekulime, raportim i njëanshëm dhe informata jo të vërteta, veçanarisht në kontekst të gjendjes momentale politike dhe pas nënshkrimit të marveshjes të emrit me Republikën e Greqisë.

Brengosemi nga fakti ku dallohen raste të raportimit të cilat përmbajnë thirje për mobilizim të qytetarëve në mbrojtje të interesave të caktuara, të cilat shpeshë here janë edhe të përcjellura në rrjetet socijale.

Ju rikujtojmë se mediat nuk guxojnë të keqëpërdoren për transmetim të thirjeve për bashkangitje të individëve ose grupeve për sjellje radikale dhe ndërmarje të hapave të cilat e rezikojnë rendin dhe qetësine publike në shoqëri, a veçanarisht neni 10 i kodeksit, i cili thotë “gazetari nuk do të nxitë në dhunë dhe diskriminim në asnjëfarë baze”.Mediat duhet të respektojnë Kodeksin etik, sepse në të kundërtën mosrespektimi i tij mundet të sjellë pasoja fatale.

KEMM bën thirje për maturi dhe qetësi ndaj çfarë do lloji të provokimeve nga cila do që të jetë qendër interesi, grupacioni apo individi. Mediat kanë shumë rol të rëndësishëm në mbrojtjen e qytetarëve nga paraqitjet si jotoleranca dhe jobesimi dhe ekspozimin e tyre në dhunë. Ato nuk duhet të lejojnë të janë të manipuluar nga ana e politikanëve dhe individëve dhe grupeve të tjerë, sepse ajo do të thotë dëm të drejtpërdrejt mbi publikun dhe qytetarët e Republikës të Maqedonisë.

Presim që mediat të mos nxisin dallime dhe ndarje përmes qytetarëve, por të jenë ndërmjetësues dhe platformë për dijalog aktiv për pyetje të interesit publik, a në këtë proces të udhëheqen prej principeve të raportimit profesional. Përkujtojmë se nevoja për sjellje profesionale të të gjithë mediave dhe të atyre të kyqur në media vlerësohet edhe në raportin e sivjetëshëm të Komisionit Evropjan për avancimin e RM-së.

KEMM, gjithashtu, apelon deri te institucionet të sistemit të sigurojnë mbrojtje maksimale për gazetarët dhe siguri gjatë raportimit.

Ky trup vetëregullues vazhdon të vëzhgon mënyrën e informimit të mediave dhe do të bën thirje në respektim serioz të Kodeksit të gazetarëve dhe standardeve profesionale gjatë raportimit.

Këshilli për etikë në mediat në Maqedoni (KEMM) sot organizoi “Dita e hapur”, ku për herë të pare është mbajtur sesion i hapur i Komisionit për ankesa. Anëtarët e Komisionit diskutuan tre vendime kundër mediave, në bazë të tre ankesave të fundit të pranuara prej këshillit.