Соопштенија

Instituti Maqedonas për media (IMM), Këshilli për etikë në media në Maqedoni (KEMM), Sindikati i pavarur i gazetarëve dhe punonjësve medial (SPGPM), dhe Instituti për studime komunikimi (ISK), kategorikisht gjykojnë kërcënimet drejt kryetarit të Shoqatës të gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) Naser Selmani.

Treguesit për shifrat dhe llojet e ankesave të dërguara Komisionit për Ankesa pranë Këshillit për Etikë në media në Maqedoni (KEMM) në tre vitet e kaluara (2014-2017), tregojnë se standardet etike dhe profesionale të gazetarisë më së shumti janë thyer prej onlajn mediave (79%), pastaj prej televizioneve (12,6%) dhe prej atyre të shkruara ditore dhe javore (8%).

Këshilli për etikë në media në Maqedoni (KEMM) gjykon sjelljen e përfaqësuesit të MPJ i cili në pres konferencën e djeshme të ndërmjetësuesit Metju Nimic është orvatur për të ndaluar gazetarin e TV21, Furkan Saliu, të parashtroje pyetje, si dhe kërcënimet që kanë vazhduar për të marjen akreditimeve të tij.

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го осудува однесувањето на претставникот на МНР кој на вчерашната прес - конференција на посредникот Метју Нимиц се обидел да го спречи новинарот на ТВ21, Фуркан Салиу, да постави прашање, како и заканите што следувале подоцна за одземање на неговата акредитација.

Këshilli për etikë në mediat në Maqedoni (KEMM) reagon për intervistën e paramenduar me ish kryetarin e Republikës të Maqedonisë Branko Crvenkovskit në onlajn mediumin Republika (republika.mk), duke e vlersuar si orvatje për dezinformim dhe manipulim të publikut.

Këshilli për etikë në mediat në Maqedoni (KEMM), në vjigjilë të ndryshimeve të paralajmruara të Ligjit për shërbime audio dhe audiovizuele, me këmbëngulje mban qëndrimin që është e nevojshme të eliminohet çfarë do llojë ndikimi të shtetit në procesin e vetë-regullimit të mediave.

Këshilli për etikë në media në Maqedoni (KEMM), neser, me 29 shtator, me fillim në ora 10:30, në EU Info qendrën, do të ketë pres konference. Në këtë ngjarje do të shpallen fituesit e shpërblimeve për storje më të mira gazetareske nga fusha e jetës socijalo-shoqërore, me përqëndrim në avancimin e të drejtave të grupeve të margjinalizuara dhe të pambrojtura të qytetarëve.

Këshilli për etikë në media në Maqedoni reptësisht i gjykon të gjitha llojet e përleshjeve fizike në të cilat janë të involvuar gazetarë dhe apelon për maturi dhe qetësi ndaj çfarë do lloji të provokimeve nga cila do qendër të fuqisë, individ apo grupacioni të jetë.

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го осудува денешниот инцидент по информациите дека екипа на НОВА ТВ била нападната и попречена да го следи собирањето потписи против наводната изградба на мигрантски кампови во населбата Аеродром од страна на лице кое присустувало на настанот.

Këshilli për etikë në media në Maqedoni (KEMM) e denon incidentin e sotëm pas informatave të marrura që ekipi i NOVA TV është sulmuar dhe ndaluar për të përcjellur mbledhjen e nënshkrimeve kundër gjoja se ndërtohen kampe për migrantë në lagjen e Aerodromit, nga persona të cilit kanë marë pjesë në këtë ngjarje.

Bordi drejtues i Këshillit për etikë të mediave në Maqedoni (KEMM) në mbledhjen e djeshme e konstatuan lajmërimin e Dragan Antonovski-it për dorëheqjen e tij dhe tërheqjen nga funkcionet kryetar dhe anëtarë i Bordit drejtues të Këshillit.Bordi drejtues i Këshillit për etikë të mediave në Maqedoni (KEMM) në mbledhjen e djeshme e konstatuan lajmërimin e Dragan Antonovski-it për dorëheqjen e tij dhe tërheqjen nga funkcionet kryetar dhe anëtarë i Bordit drejtues të Këshillit.

Bordi drejtues i Këshillit për etikë të mediave në Maqedoni (KEMM) në mbledhjen e djeshme e konstatuan lajmërimin e Dragan Antonovski-it për dorëheqjen e tij dhe tërheqjen nga funkcionet kryetar dhe anëtarë i Bordit drejtues të Këshillit.

Këshilli për etikë në mediat e Maqedonisë (KEMM) e gjykon rastin e djeshëm pas informatave të mara që televizionit të strumicës Kanal Vis nuk i është lejuar ta përcjellë seancën publike të Këshillit të Komunës Novo selo, ana e nga kryetarit dhe këshilltarit të komunës si dhe me fyerjet dhe fjalët të papëlqyeshmeqë janë bë ndaj ekipit të këtij mediumi.

Këshilli për etikë në mediat e Maqedonisë (KEMM) e gjykon rastin e fundit kurë ekipi i TV SHENJA ka qenë i ndaluar të raporton për problemet komunale në komunën e Çairit, nga ana e disa simpatizantëve të BDI-së dhe bën thirje për ndërmarje të masave të domosdoshme për pastrimin e qështjeve si të ktij lloji.

Këshilli për Etikë në Media në Maqedoni (KEMM), pas incidenteve të djeshme në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë, ku u sulmuan edhe ekipe gazetarësh të disa mediave, apelon për reagim urgjent të policisë dhe të Prokurorisë Publike që të ndërmarrin masat e nevojshme për ndriçimin dhe spastrimin e incidenteve.

Këshilli për Etikë në Mediat e Maqedonisë (KEMM) dënon ashpër sulmin e djeshëm ndaj ekipit të gazetarëve të portalit A1 On dhe me shqetësim vlerëson se incidenti konfirmon përpjekjet tendencioze për të cenuar lirinë e mediave dhe të drejtën e publikut për t'u informuar.

Me fillimin e fushatës zgjedhore në Republikën e Maqedonisë, Këshilli për etikë ne media (KEMM) bën thirrje për përgjegjësi të plotë profesionale në gazetari, promovim të procesit participatorë politik dhe qasje të vazhdueshme për publikun në informacione relevante dhe të besueshme.

Këshilli për etikë në mediat e Maqedonisë (KEMM) dënon sulmin fizik ndaj gazetarit të televizionit Tellma Pavle Bellovski dhe konsideron se incidentet dhe obstruksionet e tilla cenojnë seriozisht lirinë e shtypit dhe të drejtën e publikut për t'u informuar.

Këshilli për etikë në mediat e Maqedonisë (KEMM), pas paraqitjes së incizimeve të pamontuara të intervistës me prokuroren publike speciale Katica Janeva për RTVM, fton mediat që të mos e keqpërdorin materialin në fjalë dhe të mos bëjnë përpjekje për prezantimin e informacioneve dhe pikëpamjeve të fituara në një kontekst të papërshtatshëm dhe pa respektimin e standardeve për raportim të ndershëm, korrekt dhe objektiv.

Këshilli i Etikës për Mediat në Maqedoni edhe gjatë kohës së zgjedhjeve do të punojë në lehtësimin dhe nxitjen e procesit të vetë-rregullimit dhe zbatim të denjë të standardeve të profesionit, u theksua në konferencën e sotshme për shtyp të Këshillit.